Galerie
Železnorudsko
Stará Hůrka
(GPS 49°7'38.950"N, 13°19'54.052"E)
Jezero Laka
(GPS 49°6'38.999"N, 13°19'44.001"E)
Ždánidla (1309 m)
(GPS 49°6'13.089"N, 13°20'49.949"E)
Stromy v aleji z Hůrky
(GPS 49°7'37.604"N, 13°19'50.686"E)
Rozcestí u bývalé Hůrky
(GPS 49°7'35.496"N, 13°19'48.190"E)
Velhartice - hrad
(GPS 49°15'48.848"N, 13°23'55.005"E)
Velhartice - hrad
(GPS 49°15'48.848"N, 13°23'55.005"E)
Kašperské Hory a okolí
Centrální Šumava
Baumwipfelpfad - vyhlídková věž
(GPS 48°53'27.764"N, 13°29'11.633"E)
Baumwipfelpfad - vyhlídková věž
(GPS 48°53'27.764"N, 13°29'11.633"E)
Baumwipfelpfad
(GPS 48°53'27.764"N, 13°29'11.633"E)
Výhled na Luzný (1373 m.n.m.)
(GPS 48°53'27.764"N, 13°29'11.633"E)
Modrava
(GPS 49°1'25.973"N, 13°29'46.142"E)
Roklanský potok
(GPS 49°1'28.152"N, 13°29'19.533"E)
Mářský vrch - cesta
(GPS 49°4'21.794"N, 13°50'52.561"E)
Knížecí pláně
(GPS 48°57'26.822"N, 13°37'34.883"E)
Mářský vrch - kamenné moře
(GPS 49°4'22.305"N, 13°50'51.859"E)
Nejznámější a nejatraktivnější památkou Lenory je veřejná obecní pec na chleba z roku 1837.
Sloužila nemajetným občanům, kteří neměli dost peněz na to, aby si mohli doma vybudovat pec vlastní. Na pečení se většinou domluvilo více rodin najednou, aby ušetřili na palivu. Do správně rozehřáté pece se potom nasázelo připravené vykynuté těsto, které si hospodyně doma připravily, a zpět si odnášely dozlatova upečené chlebové bochníky.
Podobných pecí zde bylo několik. V naší dochované se peklo ještě několik let po 2. světové válce. Obecní pec na chleba je od roku 1958 zapsaná jako nemovitá kulturní památka. Na podzim roku 1998 pan Václav Mráz znovu oživil tradici pečení. V roce 2000 bylo založeno občanské sdružení Velká lóže pecařská. Kořeny novodobého veřejného pečení chleba spočívají především v úctě k tvořivé lidské práci. Pekař Augustin Sobotovič a jeho pomocníci obětavě zachovávají tradici pečení chleba, ale také housek, koláčů a výborných lenorských česnekových placek.
Pec stojí hned vedle hlavní silnice v centru Lenory. Parkoviště je u obecního úřadu, odkud se po chodníku dostanete k volně přístupné peci. Samotné pečení probíhá každou poslední sobotu v měsíci od dubna do prosince přibližně od 9 -13 hodin. Den předem pekař připravuje kvásek na chleba. Brzy ráno pak musí pec roztopit nejčastěji tvrdým dřevem na potřebnou teplotu kolem 220° C. Mezitím si připraví těsto. Následuje vymetení žhavých dřevěných uhlíků z pece, pak se již sází do pece placky, housky a nakonec chleba. Atmosféra při pečení je ojedinělá, po vytažení to kolem pece voní čerstvým pečivem, které se rozdává na ochutnání. Pečivo z lenorské pece je zásadně neprodejné a je rozdáno zdarma všem účastníkům veřejného pečení. Tyto výrobky jsou také nositeli regionální značky „ŠUMAVA originální produkt®“.
Poslední sobota v měsíci červenci již tradičně patří Lenorské slavnosti chleba. Každoročně vedle pečení chleba probíhá mnoho dalších doprovodných lákavých akcí.
Lenora 74, Lenora, tel.: 722 498 208