Na Šumavě se daří minipivovarům. Tamní voda zvýrazňuje chuť sladu
Rájem pivařů se v posledních letech stává Šumava. Vzniklo tu několik malých pivovarů, k nimž si milovníci zlatavého moku rychle našli cestu.
„V létě jsme vůbec nestíhali. Potřebovali bychom mnohem větší varnu,“ přiznal sládek pivovaru U Zlatého srnce v Srní Miroslav Houdek. Kapacitu prý už brzy rozšíří.
Podobně to vidí i František Strnad, majitel železnorudského pivovaru Belvedér, který je nejstarším fungujícím provozem tohoto druhu na Šumavě. „Léto je tradičně nejsilnější, uživili bychom i jednou tak větší varnu,“ konstatoval Strnad.
Pivovary na Šumavě
Belvedér - Železná Ruda
Kašperskohorský pivovar - Kašperské Hory
Lyer - Modrava
Minipivovar Kvilda - Kvilda
Pidipivovárek u Pujiče - Lazny
Šumavský pivovar - Vimperk
U Švelchů - Sušice
U zlatého srnce - Srní
Provozovatelé se mohou spolehnout na turisty, kteří míří za přírodou. Přijíždějí sem z Česka i Německa.
„Ovšem, co se německých turistů týče, není to žádná velká sláva. Je to tím, že není otevřen přechod Modrý sloup. Pokud by byl zpřístupněn, rozhodně by nám to prospělo, stejně jako celému turistickému ruchu. Němci by to sem měli blíže. Pivo mají obecně rádi, takže by do místních pivovarů určitě přišli ve větší míře,“ podotkl majitel modravského pivovaru Radovan Lyer.
Ale ani on nemá důvod si stěžovat. „Zájem o naše pivo je velký, lidé si jej pochvalují. Navíc letošní rok byl pro nás nejúspěšnější, i co se týče výsledků na soutěžích,“ doplnil Lyer.
Malé pivovary sází na spodně kvašené ležáky
Na Šumavě momentálně funguje osm minipivovarů, šest v Plzeňském kraji, dva v Jihočeském. Tím nejnovějším je Kašperskohorský. „Otevřeli jsme teprve nedávno a neměli jsme žádnou velkou reklamu, takže se o nás ještě moc neví. Ale už v prvních čtrnácti dnech k nám dorazili největší pivní nadšenci, kteří objíždějí pivovary po celé republice,“ řekl majitel David Bárta.
Zajímavostí je, že zatímco většina tuzemských pivovarů v poslední době ve velké míře sází na svrchně kvašená piva, která v Česku nemají takovou tradici, šumavští výrobci mají v nabídce hlavně pro Čechy typické spodně kvašené ležáky.
„Můžeme dělat čtyři druhy najednou. Rozhodně chci udržet světlou dvanáctku, tmavé pivo a jedno slabší. Na speciál už tak zbývá jen jedno místo. Určitě nebudeme vařit ejly. Já je nemusím, sládek také ne. Jedeme klasiky,“ zmínil Radovan Lyer.
Měkká voda bez minerálů je na pivo ideální
Sládci se také mohou spolehnout na kvalitní šumavskou vodu. „Samozřejmě používáme místní. Voda je tady měkká, což kvalitě piva prospívá. Navíc v ní není tolik minerálů, díky čemuž se zvýrazní chuť sladu,“ prozradil Miroslav Houdek.
Zajímá vás dění v krajích?
Za cenu jednoho vydání získáte všechny regionální přílohy.
Jeho slova potvrdil i sládek modravského pivovaru Jaroslav Kouba: „Voda má vliv na kvalitu i chuť piva. A ta šumavská je výborná.“
Trochu jinou cestu volí v Pidipivovárku u Pujiče, který začal oficiálně vařit letos. Jednou z jeho specialit je pampeliškové pivo. „Rozhodli jsme se věci dělat trochu jinak,“ oznámil majitel pivovaru Pavel Kašák. Do malé vesničky Lazny v Pošumaví za pivem jezdí spousta lidí.
„Nemáme otevírací dobu. Lidi mě mohou kontaktovat po telefonu a přijít ochutnat,“ vysvětlil s tím, že nechce být úplně profesionální. „Jsme oficiální, ale pořád je to spíše hobby. Každopádně chceme dokázat, že i hobbíci dokážou vařit dobré pivo,“ doplnil.
Zdroj: http://plzen.idnes.cz/minipivovar-pivo-sumava-voda-djs-/plzen-zpravy.aspx?c=A161003_161110_plzen-zpravy_pp